Skip to main content
Egyéb kategória

Vitamin fogyasztás a mindennapokban

By 2021.12.15.február 9th, 2023No Comments

Írta: Dr. Lászlók Iván

„…könnyű a gyógyítás a baj elején, noha nehéz a felismerés, míg idő múltával, ha nem ismerik fel, és nem gyógyítják, könnyű lesz a bajt megállapítani, de sokkalta nehezebb az egészséget helyreállítani.”
(Niccolò Machiavelli)

Dr. Lászlók Iván vagyok, oxyológus és sürgősségi szakorvos, a Szent Lázár Megyei Kórház Sürgősségi Osztályának vezető főorvosa. A St. Paul csapatához amiatt csatlakoztam, mert hivatástudatom nap mint nap arra ösztönöz, hogy gyógyítsam, segítsem az embereket, és magánszemélyként is példát mutassak számukra az egészséges élet kialakításában és a betegségek megelőzésében. Hiszen, ahogyan Machiavelli mondta: „…könnyű a gyógyítás a baj elején, noha nehéz a felismerés, míg idő múltával, ha nem ismerik fel, és nem gyógyítják, könnyű lesz a bajt megállapítani, de sokkalta nehezebb az egészséget helyreállítani.”

A vitamin szó – eredetét tekintve – a latin „vita” kifejezésből származik, amely magát az életet jelenti. Manapság sokan (rossz szokásból vagy a megfelelő ismeretanyag hiányából adódóan) egyoldalúan táplálkoznak, ezáltal nem jutnak hozzá megfelelő mennyiségben és minőségben azokhoz a létfontosságú anyagokhoz, mint például a vitaminok, amelyek a szervezet zavartalan működésének fenntartásához és egészségéhez elengedhetetlenek. A szakmai tapasztalatom alapján úgy látom, hogy sok betegség megelőzhető lenne megfelelő mennyiségű és minőségű vitamin bevitelével. A vitaminhiány évtizedek óta súlyos probléma világszerte, a fejlett és a fejletlen országokban egyaránt.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2016-ban kiadott kutatása alapján megállapítható, hogy a magyar lakosság, főleg a nők, kevesebb vitamint visznek be a szervezükbe, mint amennyi szükséges lenne:

1. ábra Az OGYÉI által kiadott magyar lakosságra vonatkozó vitaminbevitel felmérésről
Forrás: https://ogyei.gov.hu/dynamic/6_%20molnare%20_otap%202014%20vitamin%202016%2006%2002.pdf

Termékeinkkel tehát abban szeretnénk segíteni, hogy mindenki hozzáférhessen a jó minőségű, a folyékony forma miatt könnyen szedhető és nem utolsó sorban ízletes vitamin készítményekhez, amelyek segítenek az egészség elérésében és fenntartásában.