Skip to main content
Egyéb kategória

A vitaminok szerepe fogorvosi szempontból

By 2021.12.08.február 9th, 2023No Comments

Írta: Dr. Zsédely Anikó

„Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi.”
(Arthur Schopenhauer)

Dr. Zsédely Anikó vagyok, fogorvos. 2014-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán; rezidenséveim alatt és jelenleg is a Klinikán dolgozom, fogorvostan-hallgatókat oktatok. A hivatásom egyik fő célja az emberek segítése, gyógyítása. Ezt mindenek elé helyezem. Az oktatásban gyakorlatvezetőként egyengetem a hallgatók munkáját, ezáltal egyszerre több pácienssel foglalkozhatok adott idő alatt. A magánrendelői tevékenységemet az Andrássy úton folytatom. Az egészség számomra a fizikai és a mentális egészséget jelenti. Véleményem szerint az egyik feltétele a másiknak, és együtt adhatják a megfelelő hátteret a kiegyensúlyozott, boldog élethez. A vitaminok feltalálása nemcsak az egészséget támogatja, hanem egy olyan lehetőséget is nyújt számomra, hogy közvetve széles rétegnek tudok segíteni a mindennapi jólét elérésében.

A vitaminok szerepe orvosi szempontból jól ismert, és a szájüregi egészséggel való összefüggésről is számos nemzetközi tanulmány született.

A vitaminok minden anyagcsere-folyamat katalizátorai (pótolhatatlan építőkövei), a sejtszintű egészség fenntartásához nélkülözhetetlenek. Manapság az élelmiszerekből kis mennyiséget tudunk magunkhoz venni, emiatt ajánlott étrend-kiegészítő formájában bevinni azokat a szervezetbe. Míg a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E- és K-vitamin) tartalékként raktározódnak a májban és a zsírszövetekben, a vízben oldódó B- és C-vitaminok kiürülnek a szervezetből, ha nem szívódnak fel.

A rágás folyamata lehetővé teszi a lehető legnagyobb mennyiségű tápanyag kinyerését; a fogak száma és eloszlása is befolyásolja a rágás hatékonyságát. A fogak elvesztése befolyásolja az étrendválasztást, ezáltal a tápláltsági állapotot is.

Az általános vitaminhiány számos nem-specifikus szájbetegséget válthat ki, mint például a nyelv gyulladásos betegsége (glossitis), a szájnyálkahártya gyulladása (stomatitis) vagy a szájüregi fekélyek kialakulása. A glossitis bizonyítottan a B12-vitamin-hiány korai jele.

A testünk összes csontjában, így az állcsontokban is folyamatos az úgynevezett csontátépülés. Ehhez – az élettanilag megfelelő csontanyagcsere fenntartásához – D-vitaminra van szükség. A D-vitamin hiánya csökkent csontsűrűséghez, csontritkuláshoz, ennek következtében pedig a fogágybetegség romlásához vezethet.

A fogak a foggyökér körüli csontos fogágyban helyezkednek el. A D-vitamin megfelelő szintje csökkentheti a fogínygyulladás és a fogágybetegségek kialakulásának kockázatát. A D-vitamin immunmodulátor (immunrendszert serkentő), gyulladáscsökkentő és antiproliferatív (sejtosztódást gátló) hatása bizonyított. Szükséges megemlíteni, hogy a tökéletes, egyedileg kialakított szájhigiénés szokások betartása elengedhetetlen a szájüregi egészség érdekében.

A fogszabályozó kezeléseknek szintén a megfelelő csontanyagcsere az alapja. A húzó-toló mozgatásokkal a fogakat mozgatjuk az állcsontban. A csont átépül a fogak körül, így a fogak a megfelelő pozícióba tudnak vándorolni.

Gyermekeknél, a fejlődési fázisban szintén fontos a vitaminbevitel: a keményszövetek minőségét, így a fogak fejlődését is befolyásolja a tápláltsági állapot. Bizonyított kapcsolat van az alultápláltság és a zománcfejlődési rendellenességek, valamint a tejfogazat szuvasodása között.

Az élelmiszerekben, italokban, gyógyszerekben vagy étrend-kiegészítőkben található savas anyagok gyakori és hosszan tartó expozíciója jelentős fogkopáshoz vezethet. Emiatt az is fontos, milyen formában visszük be az egyes vitaminokat. A C-vitamin-rágótabletták pH-értéke körülbelül 2, ami alacsonyabb, mint a zománcoldódás kritikus pH-értéke (pH = 5,5), így rendszeres használatuk eróziós fogkopáshoz – köznyelven: zománckopáshoz – vezethet, ami idővel a teljes zománcréteg, majd a dentinréteg kopását is érintheti, továbbá a rágófelszínek kopását is. Ez olyan további panaszokkal járhat, mint az ízületi rendellenességek, és csak az összes fogat érintő koronákkal lehet helyreállítani, hogyha olyan nagy mértékben vesztettük el a foganyagot.