Skip to main content
Egyéb kategória

Almapektin, az univerzális bélgyógyító

By 2022.10.03.február 8th, 2023No Comments

„Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi.”
(Arthur Schopenhauer)

Dr. Zsédely Anikó vagyok, fogorvos. 2014-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán; rezidenséveim alatt és jelenleg is a Klinikán dolgozom, fogorvostan-hallgatókat oktatok. A hivatásom egyik fő célja az emberek segítése, gyógyítása. Ezt mindenek elé helyezem. Az oktatásban gyakorlatvezetőként egyengetem a hallgatók munkáját, ezáltal egyszerre több pácienssel foglalkozhatok adott idő alatt. A magánrendelői tevékenységemet az Andrássy úton folytatom. Az egészség számomra a fizikai és a mentális egészséget jelenti. Véleményem szerint az egyik feltétele a másiknak, és együtt adhatják a megfelelő hátteret a kiegyensúlyozott, boldog élethez. A vitaminok feltalálása nemcsak az egészséget támogatja, hanem egy olyan lehetőséget is nyújt számomra, hogy közvetve széles rétegnek tudok segíteni a mindennapi jólét elérésében.

A vitaminok szerepe orvosi szempontból jól ismert, és a szájüregi egészséggel való összefüggésről is számos nemzetközi tanulmány született.

A vitaminok minden anyagcsere-folyamat katalizátorai (pótolhatatlan építőkövei), a sejtszintű egészség fenntartásához nélkülözhetetlenek. Manapság az élelmiszerekből kis mennyiséget tudunk magunkhoz venni, emiatt ajánlott étrend-kiegészítő formájában bevinni azokat a szervezetbe. Míg a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E- és K-vitamin) tartalékként raktározódnak a májban és a zsírszövetekben, a vízben oldódó B- és C-vitaminok kiürülnek a szervezetből, ha nem szívódnak fel.

A rágás folyamata lehetővé teszi a lehető legnagyobb mennyiségű tápanyag kinyerését; a fogak száma és eloszlása is befolyásolja a rágás hatékonyságát. A fogak elvesztése befolyásolja az étrendválasztást, ezáltal a tápláltsági állapotot is.

Az általános vitaminhiány számos nem-specifikus szájbetegséget válthat ki, mint például a nyelv gyulladásos betegsége (glossitis), a szájnyálkahártya gyulladása (stomatitis) vagy a szájüregi fekélyek kialakulása. A glossitis bizonyítottan a B12-vitamin-hiány korai jele.

A testünk összes csontjában, így az állcsontokban is folyamatos az úgynevezett csontátépülés. Ehhez – az élettanilag megfelelő csontanyagcsere fenntartásához – D-vitaminra van szükség. A D-vitamin hiánya csökkent csontsűrűséghez, csontritkuláshoz, ennek következtében pedig a fogágybetegség romlásához vezethet.

A fogak a foggyökér körüli csontos fogágyban helyezkednek el. A D-vitamin megfelelő szintje csökkentheti a fogínygyulladás és a fogágybetegségek kialakulásának kockázatát. A D-vitamin immunmodulátor (immunrendszert serkentő), gyulladáscsökkentő és antiproliferatív (sejtosztódást gátló) hatása bizonyított. Szükséges megemlíteni, hogy a tökéletes, egyedileg kialakított szájhigiénés szokások betartása elengedhetetlen a szájüregi egészség érdekében.

A fogszabályozó kezeléseknek szintén a megfelelő csontanyagcsere az alapja. A húzó-toló mozgatásokkal a fogakat mozgatjuk az állcsontban. A csont átépül a fogak körül, így a fogak a megfelelő pozícióba tudnak vándorolni.

Gyermekeknél, a fejlődési fázisban szintén fontos a vitaminbevitel: a keményszövetek minőségét, így a fogak fejlődését is befolyásolja a tápláltsági állapot. Bizonyított kapcsolat van az alultápláltság és a zománcfejlődési rendellenességek, valamint a tejfogazat szuvasodása között.

Az élelmiszerekben, italokban, gyógyszerekben vagy étrend-kiegészítőkben található savas anyagok gyakori és hosszan tartó expozíciója jelentős fogkopáshoz vezethet. Emiatt az is fontos, milyen formában visszük be az egyes vitaminokat. A C-vitamin-rágótabletták pH-értéke körülbelül 2, ami alacsonyabb, mint a zománcoldódás kritikus pH-értéke (pH = 5,5), így rendszeres használatuk eróziós fogkopáshoz – köznyelven: zománckopáshoz – vezethet, ami idővel a teljes zománcréteg, majd a dentinréteg kopását is érintheti, továbbá a rágófelszínek kopását is. Ez olyan további panaszokkal járhat, mint az ízületi rendellenességek, és csak az összes fogat érintő koronákkal lehet helyreállítani, hogyha olyan nagy mértékben vesztettük el a foganyagot.